De Anatomie van Indoorroeien: Welke Spieren Train Je? En Doe Mee aan de OBIC indoor roeiwedstrijd!

16-10-2023

Indoorroeien is veel meer dan alleen een cardiotraining; het is een full-body work-out die je in staat stelt om bijna al je spieren te trainen. Dit maakt indoorroeien een uitstekende aanvulling op CrossFit-trainingen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op welke spieren je traint tijdens indoorroeien en delen we enkele leuke weetjes over deze fascinerende sport. Plus, aan het einde van het artikel, hebben we een speciale uitnodiging voor CrossFitters - de OBIC indoor roeiwedstrijd georganiseerd door ARV Sculling Hazewinkel.

2 roeiers (Mats en Jan-Pieter) van ARV Sculling die roeien bij de MU19
2 roeiers (Mats en Jan-Pieter) van ARV Sculling die roeien bij de MU19
Ward Lemmelijn dat het Belgisch record neerzette met een tijd van 05'38"60
Ward Lemmelijn dat het Belgisch record neerzette met een tijd van 05'38"60

Welke Spieren Gebruik Je Bij Indoorroeien?

 1. Beenspieren: Tijdens de krachtige afduwende fase van de roeibeweging span je je kuitspieren, quadriceps en hamstrings aan.

 2. Rugspieren: De trekfase van de roeibeweging vereist een sterke inzet van je rugspieren, met name de trapezius en de latissimus dorsi.

 3. Armspieren: Je biceps, triceps en onderarmen worden gebruikt om de handgrepen vast te houden en de roeiriem te trekken.

 4. Core Spieren: Om je lichaam in balans te houden en een goede houding te behouden, spant je core, inclusief de buikspieren en de lage rugspieren, continu aan.

 5. Schouderspieren: De deltaspieren zijn actief bij het trekken van de handgrepen naar je borst.

 6. Heup- en bilspieren: Deze spieren worden gebruikt om de heupen en billen naar voren te bewegen en zorgen voor stabiliteit.

 7. Cardiovasculair Systeem: Roeien is een geweldige manier om je cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren, omdat het je hartslag verhoogt en je longcapaciteit vergroot.

Leuke Weetjes Over Indoorroeien:

 1. Origins van Indoorroeien: Indoorroeien, ook wel bekend als ergometerroeien, ontstond als een manier voor roeiers om tijdens de wintermaanden te trainen.

 2. Wereldrecord: 2000 Meter: Het huidige wereldrecord voor het roeien van 2000 meter indoor staat op naam van de australiër Josh Dunkley-Smith die deze afstand in 5 minuten 35.8 seconden heeft afgelegd!

 3. Indoorroeien en CrossFit: Indoorroeien wordt vaak opgenomen in CrossFit-trainingen vanwege de effectieve full-body training die het biedt.

 4. Virtuele Roeicompetities: Sommige roeiers nemen deel aan virtuele roeicompetities, waarbij ze strijden tegen roeiers van over de hele wereld, zonder de fysieke aanwezigheid van anderen.

 5. Calorieverbranding bij Indoorroeien: Een gemiddelde persoon kan tijdens een intensieve indoorroeisessie tot 600-800 calorieën per uur verbranden, afhankelijk van de inspanning.

Doe Mee aan de O.B.I.C. Roeiwedstrijd!

En nu, het spannende nieuws! ARV Sculling Hazewinkel nodigt alle CrossFitters uit om deel te nemen aan de OBIC (Open Belgian Indoorrowing Championship). Het is een kans om je roeivaardigheden te testen en deel uit te maken van een opwindende roei-ervaring. Of je nu een doorgewinterde roeier bent of net begint, dit evenement biedt uitdagingen voor iedereen.

Voor meer informatie en om je in te schrijven voor de OBIC indoor roeiwedstrijd, bezoek de pagina via volgende knop. 

Indoorroeien is een geweldige manier om je lichaam uit te dagen en je fitnessdoelen te bereiken. We hopen je te zien bij de OBIC indoor roeiwedstrijd en samen te genieten van deze fantastische sport!